Menü
Programkavalakád Fehérváron

Közzétéve: 2017. 09. 13. 14:17 - Romhányi Anikó, Vörösmarty Rádió

Székesfehérvár is csatlakozik a Kulturális Örökség Napjai programsorozathoz, a Magyar Népdal Napja és a Fehérvári Lecsófőző Vigasság rendezvényei is várják az érdeklődőket. A Kulturális Örökség Napjai keretében látogatható lesz a Rác utcai ortodox templom, a Hiemer-ház és a Nemzeti Emlékhely, hosszabb nyitvatartással és előadásokkal várják a látogatókat, valamint új, interaktív kiállítással is készülnek az árkádsor alatt.


A Kulturális Örökség Napjai elnevezésű eseménysorozat célja, hogy az érdeklődők megismerjék a településükön található épített örökség történetét, felfedezzék annak értékeit, szépségeit. Ezeken a napokon olyan intézmények, épületek kapui is megnyílnak a látogatók előtt, amelyek egyébként nem látogathatók a nagyközönség számára. Székesfehérváron az Árpád Fürdő épületét például reggel 8 és 10 óra között félóránként járhatják be a látogatók, akik az alagsor titkaival is megismerkedhetnek majd. Az innen pár percnyire található Fejér Megyei Levéltárban óránként indulnak a vezetések 10–16 óráig. Látogatható lesz a szerb ortodox templom a Rác utcában és a Hiemer-ház is. A zenekedvelők két koncertet hallhatnak a hétvégén: a Vox Mirabilis Kamarakórus szombaton 17 órakor a rendház Díszudvarán, vasárnap 17.30 órakor a szerb ortodox templomban ad hangversenyt. A Barátság moziban a Menaságra repülj… című alkotást vetítik le, Faragó Annamária dokumentumfilmes, író filmjét. Ez a program, ahogyan a hétvége minden más rendezvénye is, ingyenes, de a többitől eltérően a filmvetítésre előzetesen regisztrálni kell.

A Szent István Király Múzeum összes székesfehérvári kiállítóhelye ingyenesen látogatható, valamint hosszabb nyitvatartással, 9 órától este 8 óráig várja az érdeklődőket a Nemzeti Emlékhely, a Fekete Sas Patikamúzeum és a Rendház. Előadást hallhatnak „Fejjel nagyobb mindenkinél” címmel Szent László és III. Béla királyról.
Mauzóleum homlokzatán, három alkalommal: 20.00, 20.30 és 21.00 órakor is. A 10 perces, 3D animációs film az egykori koronázótemplomot eleveníti meg a nézők szeme előtt: életre kelnek a Szent István Király Múzeumban őrzött kőtöredékek, de megjelenik III. Béla király arcrekonstrukciója is. A különleges látványhoz különleges zene társul: a régmúlt korokat autentikus hangszerekkel idézik meg, modern hangzásvilágba ágyazva azokat. A Nemzeti Emlékhely mellett a múzeum összes fehérvári kiállítóhelye is ingyenesen látogatható szeptember 15–17. között.

Belvárosi sétákra is várják a közönséget a hétvégén. Szombaton fél kettőkor a Nemzeti Emlékhelytől indulva egy zarándok nyomában járva felkereshetik Fehérvár középkori szakrális helyeit: Reich Szabina régész a föld alatt rejlő egyházi épületekről mesél, három órakor pedig, szintén a Romkerttől indulva, Kulcsár Mariann vezetésével a ciszterci, a ferences, a szemináriumi templom és a Székesegyház történetével, szépségeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A vasárnapra tervezett túrákon Aba-Novák Vilmos és Székesfehérvár kapcsolatáról beszél egy-egy séta keretében a Színek és színek megint című kiállítás két kurátora: 10 órától Izinger Katalin, 16 órától pedig Gärtner Petra kalauzolja az érdeklődőket a Nemzeti Emlékhely – Városháza – Csók István Képtár útvonalon.

Pokrovenszki Krisztián, a Múzeum régésze a vasárnap 11 órakor a Nemzeti Emlékhelyen nyíló A Koronázási Bazilika története című tablókiállításról elmondta, hogy interaktív tárlat várja a látogatókat, ami látványvilágában is újszerű lesz, forgatható táblaelemekkel, világító képekkel, különböző kijelzőkkel, mozgóképekkel, interaktív térképekkel és kézbe vehető tárgymásolatokkal. A kiállítás az árkádok alatt tekinthető meg – a bazilika építésének és a feltárásnak a történetéről.


Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője a 13. Fehérvári Lecsófőző Vigassággal kapcsolatban a technikai információkra hívta fel a figyelmet, és kérte minden autóval közlekedő türelmét (az útlezárásról olvasható közleményünk az alábbi linken: http://okkfehervar.hu/index.php?pg=news_9_9318). Elmondta, hogy közel 600 csapat jelentkezett. A kilátogató családokat színes színpadi programok várják, a lecsófőzők számára pedig három különböző stílusban játszó zenekar csinál jó hangulatot a főzők között végigjárva. Kérte a résztvevőket, hogy a tűzrakások okán vigyázzanak egymásra, testi épségükre.

A város szívében zajló közösségépítő eseményre, amely a közkedvelt főzőverseny mellett szórakoztató programokat is kínál. A bográcsokat a már ismert helyszíneken, a Dózsa György úton, a Móri úton és a Zichy liget körül állítják fel. A nevezési díjért cserébe a szervezők tűzifát, tűztálcát, sörpadgarnitúrát, kenyeret és főzőkötényt biztosítanak a résztvevőknek, a nyersanyagról a csapatoknak ezúttal is maguknak kell gondoskodniuk. A verseny során a zsűri pontozással választja ki a legjobb lecsót főző húsz csapatot, közöttük pedig sorsolás dönti el, ki lesz a Lecsókirály. A tapasztalatok szerint a lecsófőzésen résztvevők harmada zsűrizteti az elkészült lecsót, vagyis az ítészeknek közel kétszáz lecsó között kell rangsort felállítaniuk.

Ízvilág, küllem, állag, tálalás – hagyományosan ezek a zsűrizés legfontosabb szempontjai, erre készülnek a verseny résztvevői és a zsűri tagjai is. Az elkészült étkeket Gál József (Velence Korzó Étterem és Pizzéria), Mihály Csaba (Franco Pizzéria és Étterem), Pamminger Ede (Korona Grill Kft.), Rácz Jenő (Kistrombitás Vendéglő és Fogadó), Tóth József (Pákász Tanya) és Zámbó Sándor (Zámbó Cukrászda Kft.) minősíti.

Akinek nem jut a versenyzők által készített lecsóból, ne keseredjen el: szokás szerint lesz lehetőség vásárolni a „városi lecsóból”. Ezt Pamminger Ede, a Királyi Város ízmestere fogja főzni. Az óriáskondért a Zichy liget szélén, a Fő utca torkolatával szemközt állítják fel.

A színes forgatag a Zichy ligetben és a Fő utcán kígyózik tovább, ahol vendéglátósok, kézművesek kirakodóvására várja a fesztivál vendégeit, a lecsófőzők között pedig egész nap zenészek járnak, fokozva a jókedvet. Délelőtt, amíg a főzőverseny zajlik, elsősorban a gyerekeké lesz a liget – a gyermekjátszóban az őszhöz kapcsolódó kézműves foglalkozásokon tölthetik hasznosan az időt: készíthetnek erdei manót, szélforgót és madárijesztőt, de lesz virágkötés őszi virágokból, agyagozás és gyékényezés is.

A színpadi programok tíz órakor a Kid Rock And Roll SE bemutatójával és dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjével kezdődnek. Kettőkor adják át a Városi Nyugdíjas Klubok Sportvetélkedőjének díjait, fél háromtól pedig tánc lesz minden mennyiségben, a Vision Hip-Hop Dance, a Laguna KTSE és a MegaDance Táncstúdió közreműködésével. Fél öttől a Kerekes Band veszi birtokba a színpadot, hatkor átadják a főzőverseny díjait, és ekkor koronázzák meg az idei Lecsókirályt. Az eredményhirdetést jelnyelvi tolmács is segíti, idén ugyanis a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Fejér Megyei Szervezete is indít csapatot a főzőversenyen. A díjátadó után buliligetté alakul át a Zichy liget: a Zero Music Band utcabáljával zárul a vigasság. A részletes program és a főzőversenyző résztvevői számára hasznos tudnivalók a www.fehervariprogram.hu honlapon olvashatók.


Székesfehérvár idén is csatlakozik a Magyar Népdal Napjának rendezvényeihez: szeptember 16-án, szombaton a Zichy ligetben, a lecsófesztivál színpadán 10.30 órakor 250, a megye művészeti iskoláiból, művészeti műhelyeiből érkező kisdiák éneke köszönti az eseményt. A rendezvény célja, hogy a magyar népdal ünneplése mellett a fiatalokat, főként az iskolásokat megszólítsa. A megyei kórus létrejöttének motorja Hartyáni Mária volt, aki két évvel ezelőtt advent negyedik vasárnapjára hívta össze az énekeseket. Azóta a kisangyalok kara már 450 fővel lép fel karácsony előtt a Városház téren.

Ezt az ötletet meghallva Kunos Tamás, a Magyar Népdal Napja szervezője partnerként hívta az eseményhez a Fehérvári Programszervező Kft-t, hogy közreműködésükkel a megye népdalosait is gyűjtsék össze egy kórusba. Így jött létre az a közel 500 fős, népdalénekesekből álló formáció, mely tavaly lépett fel először Martonvásáron, majd Székesfehérváron.

Idén a Fehérvári Lecsófőző Vigasság Zichy ligeti színpadi műsorában lépnek fel a fiatal énekesek és zenészek. 10.30-kor kezdődő műsorukban két dalcsokrot adnak elő, az egyik mohácsi, amely a cappella előadás lesz, a másik Udvarhelyről, Szentegyházasfaluról való, utóbbit a Csík zenekar kíséri majd felvételről. Akik elkísérik az énekeseket Martonvásárra, azok élőben is láthatják a zenekart, és több más esemény részesei is lehetnek. A részletes program: www.magyarnepdalnapja.hu/programok.html.

A műsor színesítéseként a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola felsőiregi citerás dallamokat ad elő Bartók Béla gyűjtéséből, az abai Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola diákjai pedig rábaközi dalokkal készülnek az eseményre.

A kórust Molnár Mónika, a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola kórusának vezetője vezényli, mind a székesfehérvári, mind a martonvásári koncerten.


További információ kérhető:

Fehérvári Lecsófőző Vigasság:
Jakab Rózsa
Fehérvári Programszervező Kft.
Székesfehérvár, III. Béla király tér 1. (Művészetek Háza)
Telefon: 06-70/682-0233
E-mail: jakab.rozsa@fehervariprogram.hu
Honlap: www.fehervariprogram.hu
Facebook: www.facebook.com/fehervarilecso

Kulturális Örökség Napjai és Magyar Népdal Napja:
Paulik Anna
Fehérvári Programszervező Kft.
Székesfehérvár, III. Béla király tér 1. (Művészetek Háza)
Telefon: 06-70/457-9002
E-mail: paulik.anna@fehervariprogram.hu
Honlap: www.fehervariprogram.hu
Facebook: www.facebook.com/fehervariprogram
A sajtótájékoztatón készült fotók letölthetőek a Galériából!- Vége -


További információ:

Szöveg: Fraller Ildikó, Hajnal Csilla
Fotó: Molnár Artúr

   
Online adás
Üzenj nekünk!