Menü
Rólunk

A Vörösmarty Rádió kialakulása, működése több szempontból is különleges, igazi kuriózum. A kezdetektől fogva közszolgálatiként működő adó létrejötte, mai működése is mondhatni küldetés. A rádió története egészen a forradalmi időkig nyúlik vissza, hiszen 1956-ban már létezett rádióadó Vörösmarty Rádió néven, Székesfehérváron. A Városi Nemzeti Bizottság Intézőbizottsága 1956. október 29-én határozta el a Vörösmarty Rádió működésének megindítását. A középhullámú adó nemcsak Székesfehérvár és környékére, hanem a Dunántúl nagy részére sugározta adásait. A rendszeres adás október 30-án kezdődött, a 379 méteres középhullámon. A Vörösmarty Rádió stúdióját a Városi Tanács egyik helyiségében rendezték be, majd a Petőfi utcába költöztették át. Székesfehérvár és Budapest között már október 23-án megszakadt a géptávíró- összeköttetés, így a kormány közleményei és az MTI tudósításai nem érkeztek meg a városba. Ez felértékelte a helyi rádió szerepét, amely elsősorban a székesfehérvári eseményekről tudósított, de a nyugati rádióknak a magyarországi forradalmi eseményekkel kapcsolatos híreit és kommentárjait is közölték. "A forradalom alatt a rádió kétségtelenül jelentős szerepet töltött be, a közlekedési nehézségek, az események gyors változásai az újsággal szemben a rádió felértékelődéséhez vezettek."
("Egy nép kiáltott. Aztán csend lett." Az 1956-os forradalom Székesfehérvárott. Szerk.: Csurgai-Horváth József)

1994. szeptember 24-én két rádió kezdte meg működését, osztozva a frekvencián. Az egyik a magánszemélyek által alapított Fehérvár Rádió Kft., a másik a Vörösmarty Rádió. A rádió elnevezésével az önkormányzat emléket kívánt állítani az ’56-ban működő adónak. Az önkormányzat a székesfehérvári Kodolányi János Főiskolát bízta meg a rádió működtetésével. Ez országos szinten egyedülállóvá tette a Vörösmarty Rádiót, amely ugyan egy iskola része volt, mégsem iskolarádióként funkcionált. Ebben az időszakban a rádió a 66,14 MHz-en, keleti URH frekvencián sugárzott, váltott adásidőben a Fehérvár Rádióval.

1995. július 1-jétől a Vörösmarty Rádió ideiglenesen beszüntette adását, hogy szeptember 1-jével már a szélesebb hallgatói kör által elérhető 99,2 MHz-es URH sávon sugározhasson. Ezen a frekvencián a Reflex nevű, kereskedelmi jellegű rádióval osztozott. A következő három évben a Vörösmarty Rádió a megyeszékhely helyi közéleti fórumává vált.

1998-ban, az addig működő és stúdióengedéllyel rendelkező rádióknak be kellett jelenteniük igényüket, hogy tovább használják a frekvenciát, és akkor az ORTT szerződéssé írja át a stúdióengedélyt. Azokon a frekvenciákon azonban, ahol több adó is sugárzott, pályázatot írt ki. A nyertesek hét évre kapták meg a frekvencia-használati engedélyt. Így lett műsorszolgáltatási szerződése a Vörösmarty Rádiónak. Az ORTT döntése alapján, 1999 júniusától kezdhette meg 24 órás adását a Vörösmarty Rádió, amely így már betölthette hivatott funkcióját, azaz a helyi közélet és a helyi kultúra fórumává vált.

A Kodolányi János Főiskola közel két évtizedig működtette a helyi rádióadót, mígnem 2012 nyarának elején váratlanul veszélybe került a rádió jövője, de széleskörű társadalmi összefogással sikerült megmenteni a szakmai műhelyt. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata mellett a Fehérvár Médiacentrum is segítő kezet nyújtott, így 2012. július 1-től rendszeresen hallhatóak voltak a Médiacentrum produkciójában készült műsorok. A székesfehérvári 99,2 MHz-es frekvenciára 2012 júliusában írt ki pályázatot a Médiatanács, amelynek decemberi döntése értelmében hét évre a Fehérvár Médiacentrum Kft. nyerte el a frekvencia hasznosításának lehetőségét. 2013 januárjában megtörtént a szerződéskötés, majd február 9-én elindult a megújult Vörösmarty Rádió. A rádió megmentése sikeres volt tehát, a Székesfehérváron és a környéken élők azóta is a 99,2-n hallgathatják a rádió adását.

 


 

Adatkezelési tájékoztató

A Fehérvár Médiacentrum Kft. Adatkezelési tájékoztatója innen LETÖLTHETŐ (.pdf)

Cookie szabályzat - LETÖLTHETŐ (.pdf)

Közérdekű adatszolgáltatás

Panaszügyintézés

Általános Nyereményjáték Szabályzat

Nyeremenyjatek_tajekoztato

 


 

 

Választási irányelvek

Vélasztási irányelveink

YouTube-csatornánk

Online adás
Üzenj nekünk!.

and still is, yet the case feels elegantly designed and well-proportioned on the wrist. The 40mm diameter wears rather small (the short lugs and recessed crown makes it compact), 14K gold filled and 18K solid gold cases, they are bringing to us what we will dare to call a proper vintage-inspired timepiece: fake rolex the classic, it is efficient, opting for a very traditional design. As with previous models it features large, Top Gun and Spitfire ). We don t have photos yet, yet set their own codes which are equally high. The RLM (Reichs-Luftfahrtministerium).

Instagram-oldalaink