Menü
Itt van az influenza, de nincs járvány

Közzétéve: 2021. 01. 26. 06:36 - Germán Márton, Vörösmarty Rádió

Az előző évekhez képest jóval kevesebben fordulnak influenzás tünetekkel háziorvoshoz. Ennek oka lehet a maszkhasználat és a távolságtartás. Az influenza elleni védőoltást már nem célszerű beadatni - a háziorvos szerint. Farkas Zoltám fehérvári háziorvos elmondta: ősszel még attól tartottak az egészségügyi szakemberek, hogy ha beköszönt az influenzaszezon még nagyobb nyomást jelenthet a koronavírus-járvány miatt egyébként is leterhelt egészségügyi rendszernek. Január elején sokkal kevesebb influenzás volt Magyarországon, mint az elmúlt években. Az influenzavírus tehát bár jelen van az országban, de jóval kevesebb megbetegedést regisztrálnak, mint például tavaly ilyenkor.
A háziorvos hozzátette, az influenza elleni védőoltásokat beadták azoknak, akik igényelték. Mint mondja a tapasztalatok azt mutatják, január végén, február elején már nem szerencsés beadni a vakcinákat, mert a védettség kialakulásához 10-12 napra van szükség. Így megvan a veszélye, hogy ráoltanak egy influenzás páciensre, amely önmagában nem veszélyes, de kellemetlen mellékhatásokat okozhat. Az influenza tünetei hasonlóak a koronavírushoz.
Farkas Zoltán elmondta, abban az esetben, ha a betegnek nem légúti tünete van, akkor időpontot egyeztetve azt a háziorvosi rendelőt felkeresheti, ahova tartozik, de légúti tünetekkel, lázzal, koronavírusos jellemzőkkel az eljárás alapján továbbra sem fogadhatják a pácienseket.

   
Online adás
Üzenj nekünk!