Vörösmarty Rádió - WebkameraVörösmarty Rádió - Online adás
Vörösmarty Rádió -  Székesfehérvár - A város hangja
A város hangja
Hallgass minket online!
Vörösmarty Rádió -  Székesfehérvár - Mi vagyunk a város hangja
Online műsorújság
Nézd meg, mit hallhatsz nálunk!
Vörösmarty Rádió -  Székesfehérvár - Mi vagyunk a város hangja
Hirdetések
Hirdess velünk!
  • 0
  • 1
  • 2

Bemutatkozás

A Vörösmarty Rádió kialakulása, működése több szempontból is különleges, igazi kuriózum. A kezdetektől fogva közszolgálatiként működő adó létrejötte, mai működése is mondhatni küldetés. A rádió története egészen a forradalmi időkig nyúlik vissza, hiszen 1956-ban már létezett rádióadó Vörösmarty Rádió néven, Székesfehérváron. A Városi Nemzeti Bizottság Intézőbizottsága 1956. október 29-én határozta el a Vörösmarty Rádió működésének megindítását. A középhullámú adó nemcsak Székesfehérvár és környékére, hanem a Dunántúl nagy részére sugározta adásait. A rendszeres adás október 30-án kezdődött, a 379 méteres középhullámon. A Vörösmarty Rádió stúdióját a Városi Tanács egyik helyiségében rendezték be, majd a Petőfi utcába költöztették át. Székesfehérvár és Budapest között már október 23-án megszakadt a géptávíró- összeköttetés, így a kormány közleményei és az MTI tudósításai nem érkeztek meg a városba. Ez felértékelte a helyi rádió szerepét, amely elsősorban a székesfehérvári eseményekről tudósított, de a nyugati rádióknak a magyarországi forradalmi eseményekkel kapcsolatos híreit és kommentárjait is közölték. "A forradalom alatt a rádió kétségtelenül jelentős szerepet töltött be, a közlekedési nehézségek, az események gyors változásai az újsággal szemben a rádió felértékelődéséhez vezettek."
("Egy nép kiáltott. Aztán csend lett." Az 1956-os forradalom Székesfehérvárott. Szerk.: Csurgai-Horváth József)

1994. szeptember 24-én indult el a Vörösmarty Rádió. A rádió elnevezésével az önkormányzat emléket kívánt állítani az ’56-ban működő adónak. Az önkormányzat a székesfehérvári Kodolányi János Főiskolát bízta meg a rádió működtetésével. Ez országos szinten egyedülállóvá tette a Vörösmarty Rádiót, amely ugyan egy iskola része volt, mégsem iskolarádióként funkcionált. Ebben az időszakban a rádió a 66,14 MHz-en, keleti URH frekvencián sugárzott, váltott adásidőben a Fehérvár Rádióval.

1995. július 1-jétől a Vörösmarty Rádió ideiglenesen beszüntette adását, hogy szeptember 1-jével már a szélesebb hallgatói kör által elérhető 99,2 MHz-es URH sávon sugározhasson. Ezen a frekvencián a Reflex nevű, kereskedelmi jellegű rádióval osztozott. A következő három évben a Vörösmarty Rádió a megyeszékhely helyi közéleti fórumává vált.

1998-ban, az addig működő és stúdióengedéllyel rendelkező rádióknak be kellett jelenteniük igényüket, hogy tovább használják a frekvenciát, és akkor az ORTT szerződéssé írja át a stúdióengedélyt. Azokon a frekvenciákon azonban, ahol több adó is sugárzott, pályázatot írt ki. A nyertesek hét évre kapták meg a frekvencia-használati engedélyt. Így lett műsorszolgáltatási szerződése a Vörösmarty Rádiónak. Az ORTT döntése alapján, 1999 júniusától kezdhette meg 24 órás adását a Vörösmarty Rádió, amely így már betölthette hivatott funkcióját, azaz a helyi közélet és a helyi kultúra fórumává vált.

A Kodolányi János Főiskola közel két évtizedig működtette a helyi rádióadót, mígnem 2012 nyarának elején váratlanul veszélybe került a rádió jövője, de széleskörű társadalmi összefogással sikerült megmenteni a szakmai műhelyt. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata mellett a Fehérvár Médiacentrum is segítő kezet nyújtott, így 2012. július 1-től rendszeresen hallhatóak voltak a Médiacentrum produkciójában készült műsorok. A székesfehérvári 99,2 MHz-es frekvenciára 2012 júliusában írt ki pályázatot a Médiatanács, amelynek decemberi döntése értelmében hét évre a Fehérvár Médiacentrum Kft. nyerte el a frekvencia hasznosításának lehetőségét. 2013 januárjában megtörtént a szerződéskötés, majd február 9-én elindult a megújult Vörösmarty Rádió. A rádió megmentése sikeres volt tehát, a Székesfehérváron és a környéken élők azóta is a 99,2-n hallgathatják a rádió adását.